Zima u Balončićima

Svakodnevnim čitanjem priča prije spavanja, prelistavanjem i gledanjem slikovnica nastavljamo projekt „U svijetu bajki i priča“, što pozitivno utječe na razvoj sposobnosti dječje mašte. Istovremeno se bogati njihov vokabular usvajanjem novih riječi uz pomoć odgojitelja pitanjima tko?, što?, kako?, gdje?… na prepričavanje priče ili slikovnice. Snijeg koji je pao bio je dobar situacijski poticaj kako bi putem slikovnice „Kako je snijeg pao“ i odgovarajućeg DVD-a djeci približili od kuda dolazi, kako i zašto pada snijeg, na njima prihvatljiv način.

Kako bi potaknuli pozitivnu vršnjačku interakciju, međusobnu suradnju i učenje, zajednički smo sortirali, razvrstavali i pospremali naše igračke istovremeno potičući djecu na male radne aktivnosti pospremanjem nakon njih. Osmislili smo istraživačko spoznajnu aktivnost o čajevima koje često pijemo u hladne dane. Ponudili smo im razne vrste čajeva kako bi ih mogli osjetiti njuhom, opipom, vidom (miris, boja). Pogađali su koji čaj mogao biti putem njuha – kamilica, voćni čaj, menta, indijski, zeleni čaj – imenovali ih i pogledali sadržaj vrećice. Također smo naučili da se čajevi rade od raznih biljaka.

Usporedno, djeca pokazuju interes za gradnju imanja-farme od voznih kocaka i životinja, te u skladu s time ponuđene su slikovnice „Život na seoskom imanju“ te pjesmica „Farma strica Đima“.