Svjetski dan pranja ruku

Danas se obilježava Svjetski dan pranja ruku kojem je cilj promovirati pranje ruku sapunom kako bi se smanjilo širenje bakterija i bolesti kod odraslih i djece. Svjetski dan pranja ruku uvela je 2008. godine Generalna skupština UN-a.

Djeca iz Odgojne skupine Točkice zajedno s odgojiteljicom i zdravstvenom voditeljicom ovim aktivnostima podsjetili su na to da pravilnom i redovitom higijenom ruku štitite sebe i druge. Ta jednostavna radnja jedna je od najisplativijih mjera prevencije širenja bolesti. Ruke obavezno treba prati prije jela, poslije nečistih poslova, prije kuhanja, nakon vršenja nužde, nakon dolaska kući i vožnje u sredstvima javnog prijevoza te bivanja na raznim mjestima s visokom koncentracijom ljudi (npr. kolodvori). Također, poželjno je imati uredno podrezane i čiste nokte jer područje ispod noktiju bakterijama može služiti kao mali ‘dom’ u koji se sakriju. Važno je i da ruke nakon pranja posušite kako bi se spriječilo širenje bakterija koje su ostale u vodi s kojom ste oprali ruke.

Iako zbog današnjeg užurbanog tempa života ponekad zapostavljamo takve važne radnje, sjetite se da mali koraci u zdravim navikama mogu značiti veliku korist za vaše zdravlje. Sretan Dan pranja ruku žele vam djeca i zaposlenici našeg vrtića.