Točkice u kolu

Skupina „Točkice“ uključena je u projekt „Say hello to the world“ koji se bavi temama upoznavanja sebe, svoje obitelji i vrtića, mjesta stanovanja i države u kojoj živimo. Uz to kroz međusobne video sastanke i podijeljene fotografije materijala i dječjih radova s partnerima iz drugih država uključenih u projekt, upoznajemo različitost drugih kultura i običaja. Tijekom travnja bavili smo se temom: moje mjesto gdje smo tjekom naše video prezentacije otplesali kolo obučeni u nošnje.

Kako smo odabrali glazbenu podlogu?

Zajedničkim snagama djece i odgojiteljica istražili smo zanimljivosti o Bisagu. Istraživanje nas je dovelo do podatka kako je jedan od vlasnika dvorca u Bisagu bio književnik Milan Begović, autor teksta za operu „Ero s onoga svijeta“. Opera je komičnog i veselog karaktera, osobito njezin završni dio „Što na nebu sja visoko?“ koji je ujedno i bio naša glazbena podloga za ples u kolu.

Tko je osmislio koreografiju?

Gledanje snimke plesa različitih kulturno-umjetničkih društva s istom glazbenom podlogom bila je motivacija djeci za osmišljavanje koraka naše koreografije koje su uz pomoć odgojiteljica objedinili u cjelinu i naposlijetku prezentirali.