Tjedan zdravlja u Dječjem vrtiću Pčelica Bisag

„Kada zdravlja nema, mudrost se ne može otkriti, umjetnost se ne može manifestirati, snaga ne može da se bori, bogatstvo postaje beskorisno i inteligencija se ne može primijeniti.“ (Herofil)

Sve odgojne skupine su vođene ovom mišlju obilježili Tjedan zdravlja kroz četiri aspekta: KRETANJE, VODA, PREHRANA i SPAVANJE. Odgojiteljice odgojne skupine „Točkice“ su putem različitih aktivnosti djeci smo približile i dočarali važnost zdravlja. A to su aktivnosti: opće pripremne vježbe, vježbe disanja, ples, boravkom na zraku, igrama uz pokret („bijeg kroz prašumu“, „tečem, stojim“) i likovnim aktivnostima („ja u sportu“, „moj zdravi obrok“). Naglasili su i važnost vode za naš organizam te omogućili djeci da dolaze do novih spoznaja o fizikalnim i kemijskim svojstvima vode.

U skupini „Balončići“ su odgojiteljice sa djecom razgovarale smo o ljudskom tijelu, zdravoj hrani, voću i povrću, o vodi te o važnosti higijene i sportskih aktivnosti i spavanju. Naučili smo pjesmice: “Pjesma o povrću”, “Pet na dan”. Istraživali smo koje zvukove možemo proizvesti svojim tijelom. (Rukama, nogama, prstima, ustima…). Pripremili smo raznovrsne igre: “Tečem-stojim”, “Ples vode”, “Valovi”. U prostoriji SDB-a oformili smo sportski poligon od fotelja, stolica, tobogana, obruča te kreveta. Djeca su puzala, provlačila se, skakala te se spuštala po toboganu. Djeci je aktivnost bila vrlo zanimljiva, svi su sudjelovali te je trajala duže vrijeme. Proveli smo i likovnu aktivnost slikanja vode temperama te rezanja i lijepljenja kapljica od kolaž papira.

Naši najmanji iz odgojne skupine „Sovice“ su sa svojim odgojiteljicama također proveli mnogo zanimljivih aktivnosti te se vrlo dobro zabavili i otkrivali neke nove stvari. Svakodnevno ujutro radimo jutarnju tjelovježbu, no ovaj su put djeca imala aktivnost provlačenja kroz kutiju, te smo djeci postavili strunjače koje ih uvijek razvesele. Učili smo brojati uz latice na cvijetu. Penjali smo se, spuštali se, puzali, provlačili se, skakali i usput se lijepo zabavili. Isprobavali smo nove okuse te otkrili da je voda bez boje i mirisa, a ako nešto dodamo nju postaje ukusnija. Djeca su u skupini samoinicijativno isprobavale okuse (kiselo, slatko), puhali balončiće slamkama u vodi sa sapunicom, naučili imenovati voće i povrće. Igrali smo se prstićima i prstnim lutkicama, a za kraj tjedna smo prije spavanja imali kratku dramsku igru u kazalištu sjena.

Ovotjednim aktivnostima objedinili smo znanja koja i inače usvajamo tijekom cijele godine. Na fotografijama koje slijede možete vidjeti kako smo se zabavili.

Točkice, Balončići i Sovice