Boravak djece na zraku tijekom ljeta

PREPORUKA RODITELJIMA ZA BORAVAK DJECE NA OTVORENOM PROSTORU U LJETNIM MJESECIMA

Boravak djece na otvorenom prostoru/zraku ima višestruko pozitivan učinak na dijete i njegovo zdravlje, zato ga treba svakodnevno provoditi jer se tako u organizam se unosi više svježeg zraka/kisika, djeca koja više i dulje borave na otvorenom prostoru otpornija su, zdravija, raspoloženija, imaju bolji san… i još puno pozitivnih učinaka za dijete i njegovo zdravlje,  ali sve ovo pod uvjetom da su djeca i odrasli adekvatno pripremljeni, te da su uvaženi svi aspekti zaštite i sigurnosti djece.

Odrasli koji brinu o djeci moraju brinuti i o njihovoj pravilnoj zaštiti. To znači da su svjesni koristi, ali i potencijalnih opasnosti koje može uzrokovati duži i neprimjereni boravak djece u vrijeme ljetnih vrućina na otvorenom, posebno ako su djeca izložena direktnom utjecaju sunčevih – UV zraka. Kako bismo adekvatno skrbili o djeci potrebna nam je pomoć i podrška roditelja!

NE preporuča se da djeca borave na otvorenom prostoru između 11.oo i 15.oo sati, zbog štetnog utjecaja sunčevih – UV zraka na dječji organizam (izloženost djeteta UV zračenju posebno u to vrijeme stvara podlogu za mnoge bolesti tijekom života, prvenstveno za maligne bolesti kože)!!!
Zbog izloženosti sunčevim zrakama/boravka na otvorenom (djeca su najugroženija), djeca do svoje 18. godine u organizam prime 80% ukupne količine ultraljubičastog zračenja, kojem su izložena tijekom cijelog života!

Najoptimalnije vrijeme za boravak djeteta ljeti na otvorenom prostoru JE DO 10. oo sati, odnosno tek IZA 16.oo sati na dalje !!!
Dužina boravka djeteta na suncu ovisi i o starosti djeteta (mlađe dijete smije boraviti vrlo kratko – samo desetak minuta. S brojem godina povećava se i duljina boravka na suncu. Dojenčad se uopće ne smije izlagati suncu!
Izlaganje djeteta suncu uvijek treba započeti vrlo kratko – u početku tek 5 – 10 minuta.

Djecu obvezno treba zaštititi od štetnog utjecaja sunčevih zraka primjerenom odjećom (tanka, pamučna, slojevita).
Djecu treba oblačiti sukladno vremenskim prilikama (slojevito). Potrebno je zaštititi glavu djeteta kapom, maramom ili nekim drugim pokrivalom za glavu.
Poželjno je zaštititi i oči djeteta adekvatnim sunčanim naočalama, odnosno poučiti djecu da nikada ne gledaju izravno u sunce.

Izložene dijelove tijela djeteta (roditelj) obavezno treba namazati kremom za zaštitu od sunčevih UV zraka s visokim faktorom zaštite. Stručnjaci predlažu zaštitni faktor 30 do 50. Zaštitni faktor zavisi o tipu kože, tj. osjetljivosti kože. Najosjetljivija su djeca jako svijetle puti, crvene ili crvenkasto-plave kose i svijetlih očiju.
Prema potrebi djecu treba (roditelj) zaštititi i zaštitnom kremom protiv uboda insekata (krpelji, komarci i dr.).

Dijete treba uvijek imati adekvatnu obuću, a posebno za duže šetnje i izlete. O izboru vrste i kvalitete obuće bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom. Posebno je to važno za djecu predškolske dobi – jer sve nepravilnosti koje nastanu u ovo vrijeme, teško se mogu ispraviti kasnije tijekom života!

U vrijeme ljetnih visokih temperatura zraka, uvijek treba voditi brigu o nadoknadi tekućine tijekom cijelog dana (najbolje je djetetu dati piti dovoljnu količinu zdravstveno ispravne vodovodne vode.
Ako djeca idu u dužu šetnju, na izlet ili druga duža izbivanja iz vrtića, uvijek i obvezno treba ponijeti sa sobom pitku vodu u boci ili kanistru.

Igre na dvorištu i terasama vrtića u vrijeme ljeta povezane su s vodom, zbog čega djeca trebaju biti primjereno odjevena. Voda koja se koristi za igru, mora biti u bazenima za vodu ili nekim drugim odgovarajućim posudama. Zbog mogućnosti da se smoče, djeca svih uzrasta TREBAJU IMATI REZERVNU ODJEĆU!
Za igru s vodom djeca trebaju imati plastične sandalice – NE NATIKAČE – zbog sigurnosti i stabilnosti, ali i prevencije mogućih padova i ozljeda zbog klizanja u mokrim natikačama ili neku drugu odgovarajuću obuću u kojoj se mogu sigurno igrati s vodom, a da pritom NISU IZLOŽENA OPASNOSTI OD KLIZANJA, PADANJA I OZLJEĐIVANJA!

Odgajatelji su obvezni s ljetnim planom rada upoznati roditelje i dogovoriti se s njima o provedbi istog, te o svakodnevnim roditeljskim obvezama u odnosu na pripremu djece, kao i donošenje suhe i rezervne odjeće, te odnošenje mokre odjeće i obuće svakodnevno kući!
Roditelji su obvezni poštovati dogovore i naputke odgajatelja kao i navedene upute zbog sigurnosti djece.
Napominjemo da NE pridržavanjem dogovorenog, roditelji snose i dio odgovornosti za moguće probleme i ozljede djece!
Poštovani roditelji, molimo Vas za suradnju, pomoć i razumijevanje.
Zajednički cilj nam je zaštita i sigurnosti Vaše i naše djece!

Zahvaljujemo na suradnji!

Ravnateljica
Martina Hrupec, bacc. predškolskog odgoja

Zdravstvena voditeljica
Slađana Žeželj