Fašnik u dječjem vrtiću Pčelica

Veljača je mjesec koji nam donosi obilje veselih i sretnih događaja. Osim što se svi vole i iskazuju ljubav na milijun načina povodom Valentinova, tijekom veljače se dešavaju najljepši dani u godini za klince, pa čak i za nas odrasle kada se svi imamo priliku maskirati i preobraziti te na barem jedan dan postati netko drugi. Sama riječ „maskirati“ otkriva da se naravno radi o maškarama odnosno svečanom pred korizmenom razdoblju koje također nazivamo fašnik, poklade, karneval ili mesopust.

Korizma je period odricanja, žrtve i čišćenja stoga si u vrijeme karnevala zapravo dajemo oduška prije perioda koji slijedi. Vrijeme fašničkog ludiranja može trajati od nekoliko dana pa čak i do nekoliko tjedana, ali obavezno završava prije blagdana Pepelnice ili Čiste srijede. Nedjelja koja prethodi Pepelnici bezmesna je nedjelja te je upravo to razlog što ovaj običaj u nekim dijelovima Hrvatske nazivamo mesopust ili poklade, a i sama riječ karneval koju najčešće koristimo, potječe od latinskog pojma Carne Vale – zbogom meso!

U različitim dijelovima lijepe naše fašnik se obilježava na specifične načine međutim svima je zajedničko jedno – traži se krivac za sve nedaće iz protekle godine. Krivac je Fašnik, uobičajeno lutka napravljena od slame i starih krpa, kojemu se sudi i koji naravno prihvaća krivicu te ga se na pokladni utorak spaljuje na glavnom trgu. Paljenjem Fašnika i njegovim nestajanjem, u dim odlaze i sve naše brige, nevolje, problemi i ono što nas je mučilo proteklih mjeseci, a slavimo dolazak proljeća i toplijih boljih dana puni pozitive. Nastupa veselje, ples i ulična povorka u šarenim veselim kostimima i maskama uz šaljive pjesme i smijeh.

Djeca i odgojitelji obilježili su fašnik različitim aktivnostima (izrada maski, fašnička povorka, ples pod maskama). Kako smo se zabavili možete pogledati u galeriji slika.